Segons dades de l’enquesta realitzada per l’APIC sobre la situació laboral dels il·lustradors a Catalunya, només un 5,7% creu que cobra un preu just pel seu treball, mentre que un 43,1% considera que el sector segueix infravalorat, entre altres dades clau que reflecteixen la realitat del gremi
L’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya (APIC) va presentar ahir 8 d’abril els resultats de la nova enquesta sobre la situació laboral del sector a Catalunya realitzada entre novembre i desembre de 2023.
Aquest estudi actualitza les dades de la primera enquesta de 2015 i posa de manifest que, tot i el pas dels anys, la precarietat laboral continua sent una realitat per a la majoria dels professionals de la il·lustració. Malgrat un cert avenç tecnològic i una major visibilitat del sector, les condicions econòmiques i laborals continuen estant molt lluny de ser òptimes.
Baixa valoració i inestabilitat laboral
Segons les dades recollides, un 43,1% dels il·lustradors no consideren que la seva feina estigui ben valorada ni remunerada. A més, gairebé la meitat (47,1%) afirma que el preu que reben per la seva feina varia molt en funció del client, fet que genera una gran incertesa i impossibilita una estabilitat financera. Només un reduït 5,7% dels enquestats considera que rep una compensació justa pel seu treball.
Aquesta inestabilitat també es veu reflectida en les oportunitats laborals: un 65,7% assegura que té poques o cap eina per aconseguir nous clients. Això posa en evidència la necessitat de millorar l’accés a oportunitats professionals i de potenciar la regulació del sector per garantir condicions dignes per als il·lustradors.
Una professió difícil de sostenir
La il·lustració, malgrat ser una disciplina essencial dins l’àmbit creatiu i cultural, continua sent una activitat difícil de sostenir econòmicament. L’enquesta revela que el 68,4% dels professionals han de combinar la il·lustració amb altres feines per garantir uns ingressos mínims. Només un 31,6% dels enquestats treballa exclusivament en aquest camp, i dins d’aquest grup, la majoria (62%) són dones d’entre 31 i 50 anys.
D’altra banda, entre els il·lustradors que han de compaginar la seva professió amb altres activitats, la proporció d’homes (33,3%) és superior a la de dones (17,6%). Aquestes dades suggereixen que les dones poden estar en desavantatge en termes de seguretat econòmica, ja que es veuen més sovint obligades a dependre exclusivament de la il·lustració, una disciplina amb ingressos sovint baixos i irregulars.
Condicions laborals precàries i desigualtats de gènere
Les dades de l’enquesta evidencien que només un 7,5% dels il·lustradors ha aconseguit una feina estable i ben remunerada. En canvi, gairebé la meitat (47,7%) afirma que ha treballat de manera regular o irregular amb sous baixos, i un 23,6% no ha tingut feina estable i, quan n’ha tingut, ha estat mal pagada.
Pel que fa a la diferència entre gèneres, un 18,8% dels homes afirma haver tingut una feina contínua i ben pagada, mentre que aquest percentatge baixa al 2,5% en el cas de les dones. Tot i que els homes tenen més oportunitats de feina contínua, la percepció de mala remuneració és similar en ambdós sexes: un 48% dels homes i un 47,9% de les dones consideren que els seus treballs estan mal pagats.
Competències digitals i impacte de la IA
El domini de les eines digitals és una realitat consolidada entre els il·lustradors: el 78,2% dels enquestats assegura tenir un coneixement bastant o molt alt de programes com Photoshop i Illustrator. Tot i això, la irrupció de la intel·ligència artificial (IA) en el sector desperta inquietud. Un 64,4% considera que la IA representa un repte o risc per a la professió, mentre que només un 13,8% la veu com una oportunitat. Un 21,8% dels enquestats encara no té una opinió formada sobre l’impacte que aquesta tecnologia pot tenir en la seva feina.
Malgrat tot, optimisme pel futur
Tot i la situació precària del sector, la majoria dels il·lustradors mantenen l’esperança en el seu futur professional. El 79% dels enquestats afirmen que volen continuar treballant en aquest àmbit durant almenys cinc anys més. A més, un 55,2% es mostra optimista respecte al seu futur laboral i s’identifica amb la frase: “M’agradaria poder treballar com a il·lustrador/a indefinidament, i crec que podré”.
Quan se’ls pregunta pels aspectes més rellevants en què s’hauria d’incidir per millorar la seva situació, els professionals prioritzen:
- La lluita pels drets laborals dels il·lustradors (81,2%).
- La promoció del treball d’il·lustrador (79,5%).
- La difusió d’ofertes laborals i concursos (75,2%).
Aquestes dades indiquen que el col·lectiu necessita més visibilitat, reconeixement i suport institucional per aconseguir unes condicions laborals més dignes.
El paper de l’APIC
L’APIC continua sent una entitat de referència per als il·lustradors de Catalunya. El 98,3% dels enquestats coneixen l’associació i el 68,4% en són socis. Dins d’aquest grup, el 53% s’hi ha unit en els últims cinc anys, fet que mostra un interès creixent per trobar suport dins la comunitat professional. L’associació continuarà treballant per oferir eines i recursos als il·lustradors i per defensar els seus drets davant la precarització del sector.
APIC – Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya
APIC, fundada el 1981, és el col·lectiu que reuneix tots aquells il·lustradors interessats en la defensa comuna dels drets professionals. Actualment aglutina més de 500 il·lustradors, procedents de totes les branques de la creació visual aplicada i està oberta a tots els professionals que desenvolupen la seva activitat en aquest àmbit.
La finalitat és:
Representar, gestionar, promocionar i defensar els interessos comuns dels membres. Reconèixer i defensar els drets que els corresponen com a autors i garantir-ne el compliment. Contribuir a un millor reconeixement social de la professió.
Millorar condicions laborals i de contractació. Facilitar el contacte, coneixement mutu i col·laboració entre els associats. Treballar per al creixement i la projecció de la professió, ja sigui amb tasques de formació adreçades als associats o a través d’accions, connexions i interaccions amb altres associacions, organismes o estaments oficials, tant nacionals com internacionals.
- Informe sobre la situació dels professionals de la il·lustració a Catalunya. Edició 2025
- Resum de l’Informe
Més informació: www.apic.cat